"Aikuisena minulla on usein ollut se omalaatuinen tuntemus, jonka aika jättää perintönä matkailijalle: kaipuu etsiytyä jonnekin toistamiseen, löytää tarkoituksella se, mihin kerran sattumalta törmäsi, kokea uudelleen löytämisen tunne. Joskus etsiydymme jopa paikkaan, joka ei ole ollut itsessään merkittävä - etsimme sitä yksinkertaisesti koska muistamme sen. Jos me sen löydämme, kaikki on tietenkin erilaista. Karkeatekoinen ovi on yhä paikallaan, mutta paljon pienempi, päivä on pilvinen eikä kirkas, on kevät eikä syksy, olemme yksin emmekä kolmen ystävän kanssa. Tai vielä pahempaa, kolmen ystävän kanssa emmekä yksin. Hyvin nuori matkailija ei juuri tunne tätä ilmiötä, mutta ennen kuin tunsin sen itsessäni, huomasin sen isässäni Saint-Matthieu-des-Pyrénées-Orientalesin luostarissa. Aavistin pikemmin kuin näin hänessä toiston mysteerin, tiedon siitä että hän oli ollut siellä vuosia aikaisemmin. Ja paikka teki hänet oudosti hajamielisemmäksi kuin mikään muu paikka, jossa olimme käyneet." s. 75

Alkuteos: The Historian

Elizabeth Kostovan historiallinen seikkailuromaani Historiantutkija on esikoisromaaniksi melkoinen saavutus mielestäni. Kirjan lähes 600 sivua sisältävät rutkasti historiaa, jännitystä, romantiikkaa ja ripauksen kauhua. Mie näin muutamana yönä vampyyriunia luetuani kirjaa ennen nukkumaanmenoa ;)

Tarina alkaa, kun vuonna 1972 16-vuotias tyttö löytää salaperäisen ja pelkoa herättävän kirjan sekä omituisia kirjeitä isänsä arkistoista. Isä toimii diplomaattina ja tyttö pääsee mukaan matkoille ympäri Eurooppaa. Isä suostuu vihdoin valottamaan kirjan ja kirjeiden alkuperää, joiden takana on jokin
kammottava tarina, jossa isän nuoruuden yliopiston professori Rossi on aihetta tutkiessaan kadonnut. Tyttö löytää itsestään todellisen historiantutkijan ja hän haluaa selvittää mysteerin. Selviää, että tässä ollaan tekemisissä viisisataa vuotta vanhan pahuuden ruumiillistuman kanssa. Hänen nimensä elämässä oli Vlad III Tepes, alias Vlad Seivästäjä alias Dracula, lohikäärmeen poika. Hän on vuosisatojen ajan onnistunut elämään elävänä kuolleena juomalla ihmisverta ja keräämällä seuraajia itselleen. Ihmiset ovat edelleenkin vaarassa joutua Draculan uhreiksi, joten hänet on tuhottava.

Minä pidin tästä tarinasta. Suurimmaksi osaksi kerronta kulkee kirjeiden kautta, ja siinä onkin yksi asia, joka tekee tarinan kuitenkin hieman epäuskottavaksi. Kummallista on, että joku kirjeissään jatkuvasti kuvailisi ympäristöään ja ihmisiä niin pikkutarkasti varsinkin, kun kerrottavana olisi tärkeämpiäkin asioita. Sinänsä tuo ei minua haitannut, koska oli upeaa lukea kuvauksia eri Itä-Euroopan kaupungeista ja kylistä ja historiallisista rakennuksista ja tapahtumista, mutta kovin uskottavaa se tosiaan ei ole. Tarina etenee tavallaan kolmessa kerroksessa: professori Rossin näkökulmasta 1930-luvulla, tytön isän, Paulin, näkökulmasta 1950-luvulla ja tytön näkökulmasta 1970-luvulla. Miljöönä toimii aika pitkälti Itä-Eurooppa;
Turkki, Unkari, Romania ja Bulgaria. Yhdysvalloissa ollaan Paulin kertomuksissa ja myös Keski-Eurooppa, lähinnä Hollanti ja Ranska ovat olennaisia paikkoja. Myös Englannissa piipahdetaan.

Parasta antia tässä kirjassa olivat mielestäni historiallisten tapahtumien, paikkojen ja maisemien kuvailu. Pidin myös Dracula-teemasta, vampyyrit ovat aina mielenkiintoisiä ;) Kauhukirjaksi tätä ei silti voi mennä sanomaan, enemmän seikkalua ja jännitystä tässä oli. Ja sitä romantiikkaakin. Hyvin kirja kyllä ainakin minua piti otteessaan, kunhan pääsin kunnolla tarinaan mukaan.

Kirjasta on aikomuksena tehdä myös elokuva. Hmmm, hieman mietityttää tuo aie. JOS se osataan tehdä oikein kunnolla, niin elokuva voi olla loistavakin, mutta vähänkin hutaisten tehtynä se on varmasti pannukakku. Tarkoitan lähinnä sitä, että toivottavasti elokuvantekijät eivät missään nimessä mene sieltä, missä aita on matalin.