Tämän kohdalla jätän pois nuo kirjan juonihöpinät, perusjuoni kun on varmaan kaikille tuttu... Ja jos ei ole, niin helposti selvitettävissä. Keskitynpä sitten vain omia ajatuksiani kirjasta tässä pohtimaan.

Minullehan oli nyt kyseessä kirjan uusintakierros, ensimmäisen kerran luin sen toissa syksynä. Parempihan aina olisi analysoida ensimmäisen lukukerran jälkeen, koska toisella kerralla se ei ole enää sama asia. Siis kun tietää mitä tulee tapahtumaan. Ensimmäisellä kerralla tuli luettua aika nopeasti, juoni piti hyvin otteessaan ja pidin kovasti! Nyt toisella kerralla tökki välillä tuo lukeminen. Mutta onhan se ymmärrettävää ettei jaksa innostua samalla tavalla enää, kun ei ole sitä jännitystä että 'mitähän seuraavaksi tapahtuu!'.

Minen tajua sitä kohua, mikä kirjan julkistamisesta lähtien on kuohunut varsinkin katolisen kirkon aloitteesta. Viude, kysehän on viihderomaanista eikä mistään uudesta 2000-luvun raamatunkäännöksestä! Kai se on tuolle kirkolle sitten niin vaikea pala (vielä nykypäivänäkin!), että ihmiset osaavat ajatella omilla aivoillaankin ja haluavat ottaa asioista itse selvää. Vuosisatoja kun meni niin, että kirkko käski ja opetti ja kansa totteli kuin lammaslauma. Eihän siinä juuri vaihtoehtoja ollutkaan, kun tavalliselle kansalle ei annettu mahdollisuutta itse edes Raamattua lukea.

Takaisin asiaan. Kiehtovinta minusta tässä oli eri paikkojen ja rakennusten kuvaukset sekä katsaukset historiaan. Jos on kiinnostunut tuosta vaihtoehtoisesta teoriasta mikä kirjassa on esitetty, kannattaa lukea Koodissakin mainittu Pyhä veri, pyhä Graal (Baigent, Michael ; Leigh, Richard & Lincoln, Henry), joka on vihdoin suomeksikin julkaistu. Tuli muuten mieleen, että olikohan Brownilta tarkoituksellinen valinta siinä, että Sir Leigh Teabingin etunimi on yhden PVPG:n kirjoittajan sukunimi ja sukunimi taas on anagrammi Baigentista? En usko, että tuo voi sattuma olla :) Herrojen käräjöintiin Koodin tiimoilta en ota kantaa.

Summa summarum. Kirja on mielestäni hyvinkin viihdyttävää luettavaa, mutta se kestää korkeintaan sen kaksi lukukertaa. Ehkä voi joskus kymmenen vuoden päästä yrittää kolmatta kertaa. Nytkin toisen kerran luin siksi, että ensi viikolla olisi tarkoitus mennä leffa katsastamaan. Onpahan tuoreessa muistissa, että voi sitten marmatta että 'sitä ja tätä oli muutettu'.

Brownilta aiemmin luettu:
  • Enkelit ja demonit