Tässäpä tulee tämän vuoden ensimäinen postaus Lukunurkan puolelle. Olen ollut viime aikoina ihan hävyttömän laiska lukemisen suhteen (herra Norrell saa vieläkin lojua rauhassa yöpöydällä ;)) ja siksipä tähän kategoriaan ei ole paljon päivityksiäkään tullut. Pari tietokirjaa olen kyllä lukenut. Ajattelinkin nyt alkaa enemmän pitää lukua niistäkin täällä (parista tietokirjasta olen kyllä kirjoittanut ennenkin). Jutut tietokirjoista tulevat olemaan todennäköisesti lyhyitä, en varmaankaan ihan samalla tavalla niistä kirjoita kuin romaaneista.

Aloitan ihan vasta lukemastani Timothy Laughtonin Mayat : muinainen kulttuuri -kirjasta. Kuten moni on varmaankin huomannut, olen kiinnostunut muinaisista kulttuureista ja uskonnoista ja mayakulttuuri on yksi kiinnostukseni kohteista. Työni hyviä puolia on se, että saan aika nopeasti käsiini kiinnostavat uutuudet ;) Kuten nytkin. Tässä kirjassa silmä lepää, ihan kirjaimellisesti. Kerronta on aika pitkälti runsaan ja värikkään kuvituksen varassa eikä se ole välttämättä mikään huono asia.

Kirjassa käydään läpi mayojen historiaa kansana ja kulttuurina lähinnä heidän taiteensa kautta. Käsiteltävänä ovat mm. mayojen mahtavat pyramidit ja muut rakennukset, kaupungit, jumalat ja uskonto sekä symbolit ja myytit, heidän ajanlaskunsa ja kalenterisysteeminsä sekä uskontoon liittyvä uhraaminen ja rituaalit. Jos haluaa pelkästään lukea tämän 144-sivuisen kirjan, se sujuu todella nopeasti. Sen sijaan kuvien katseluun voi saada kulumaan kauankin aikaa. Mikä tästä kirjasta tekee upean, ovat juuri kuvat. Ne ovat suurikokoisia valokuvia muinaisista mayakaupungeista ja heidän rakennuksistaan, heidän taiteestaan ja symboleistaan. Harmillista, että mayojen koodeksit (heidän eräänlaiset kirjansa) tuhottiin espanjalaisten toimesta eikä niitä ole säilynyt kuin neljä kappaletta. Niistäkin tässä kirjassa on upeita kuvia. Kuvat todellakin täydentävät hyvin tekstiä. Tai melkein voisi sanoa toisin päin. Kuitenkin, on mahtavaa, että nämä hyvinkin yksityiskohtaiset kuvat ovat nyt kaikkien nähtävillä tämän kirjan sivuilla. Tämä kirja herättää halun oppia lisää mayakulttuurista. Vielä enemmän kiinnostaisi tietää heidän arkipäivän elämästään. Tämähän minua yleensäkin eniten historiassa kiinnostaa. Niin paljon tiedonhalua ja niin paljon kirjoja, mutta niin lyhyt elämä!

Tätä suosittelen tietenkin mayakulttuurista (ja miksei muistakin muinaisista kulttuureista) kiinnostuneille. Myös taiteen ystäville kirja on varmasti värikäs luku/katselukokemus.