Mie haluaisin tietää paljon asioita. Varsinkin historiasta. Mie haluaisin tietää kaiken historiasta, ainakin Euroopan historiasta (sisältäen Suomen historian) ja Egyptin historiasta. Mie en varmaan edes tiedä vielä kaikkea, mitä haluaisin tietää. Heheh, sekavasti sanottu?

Tämmöistä aloin tänään pohdiskelemaan lukiessani Elizabeth Kostovan Historiantutkijaa, jossa kuvaillaan aika paljonkin erilaisia paikkoja ja rakennuksia. Minuu kiinnostaa kamalasti just kaikki keskiaikaiset linnat, luostarit ja katedraalit yms. Haluaisin käydä kaikissa mahdollisissa historiallisissa paikoissa, mutta eihän se oo mahdollista. Haluaisin tietää kaiken noista paikoista ja tapahtumista, mutta eihän sekään oo mahdollista. Mie en ole mikään historiantutkija, vaan tavan talliainen, joka on kiinnostunut noista asioista. Kyllähän tieto lisää myös tuskaa, aika hyvin tuossa kirjassa on miusta sanottu, että ihmiskunnan historia on täynnä pahoja tekoja, ja ehkä meidän tulisi ajatella niitä kyynelsilmin eikä lumoutuneina (s. 39). Tottahan on, että me nykyajan ihmiset kauhistellaan monia entisaikojen tapoja epäinhimillisinä ja raakoina, hirmuhallitsijoita inhoamme heidän brutaaliutensa vuoksi. Mutta samalla haluamme tietää täältä "turvallisesta" nykyajasta käsin mahdollisimman yksityiskohtaisesti kaiken esimerkiksi hirvittävistä kidutus- ja teloitusmenetelmistä. Itsekin Lontoossa käydessäni 11 vuotta sitten olin ihan innoissani menossa London Dungeoniin, jossa oli vahanukein esitelty suunnilleen kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin vanhat kidutus- ja teloituskeinot. Ja tosiaan, ihmiset siellä olivat enemmänkin lumoutuneita näkemästään kuin kyynel silmäkulmassa. Helppohan se on ajatella, että noista on jo kauan aikaa eikä enää tuommoista tapahdu (ainakaan tietääksemme), mutta miusta olisi hyvä muistaa se, että ihmiset ovat oikeasti joutuneet kärsimään hyvin karmaisevilla tavoilla. Ei niistä pidä ahdistua eikä märehtiä liikaa, historiaahan ei voi muuttaa. Mutta miusta ei ole oikein esi-isejämme ja esiäitejämme kohtaan, että heidän kokemastaan tuskasta revitään liikaa viihdettä.

Mutta siitä (historian) tiedonjanostahan tässä piti olla kyse ;) Onneksi on kirjat ja netti. Netistä saataviin tietoihin pitää vaan muistaa aina suhtautua vähän varauksella... Miksi ihminen on niin utelias ja haluaa tietää kaiken? Varmasti juuri siksi, että on ihminen. Tiedonjanosta ja uteliaisuudestahan kaikki keksinnötkin ovat saaneet alkunsa. Yrityksen ja erehdyksen kautta myös, sekä ihan vahingossakin.

Olispa joku nappula, josta painamalla saisi kaikki haluamansa tiedot itselleen. Toisaalta siinä menettäisi sen itse löytämisen ja oivaltamisen ilon. Sehän on kuitenkin osa sitä tiedonjanoa itseään; ilon tunne, kun on oppinut jotain uutta :)