"Heidän laulaessaan katselin heitä. Boo, käsittämätön ja vangittu Boo, jonka eteerinen olemus teki hänestä niin epätodellisen ilmestyksen. Lori, jonka tummissa silmissä näkyi sama hymy kuin muiden lasten huulilla, vaikka kyyneleet eivät olleet vielä kuivuneet hänen poskiltaan. Liikuttavan hurja ja herkkä Tomaso, joka oli elämäni rakkaimpia oppilaita. Claudia, ujo, totinen, onneton ja pyöreä Claudia. He olivat silmissäni niin kauniita, niin paljon kauniimpia kuin osasin sanoiksi pukea." s. 282

Erityisopettaja Torey Haydenilta taas kerran laatukirja. Laatua tästä tekee se, että hän on niin taitava kirjoittaja, varsinkin tunteiden kuvaaminen onnistuu häneltä loistavasti.

Jälleen ei voi kuin ihmetellä Haydenin ihmeellistä kykyä toimia häiriintyneiden (tmv.) lasten kanssa. Tuntuu, että hän näkee näissä lapsissa jotain, mikä on muilta näkymättömissä. Hän hyväksyy jokaisen lapsen sellaisena kuin hän on riippumatta lapsen taustasta, kokemuksista, vammasta tai siitä, millä tavalla muut ihmiset lapseen suhtautuvat. Haydenille tärkein on lapsi itse eikä se, millainen lapsen tulisi olla yhteiskunnan normien mukaan.

Tässä teoksessa päähenkilöitä ovat autistinen 7-vuotias Boo, vanhempiensa pahoinpitelemänä aivovamman saanut 7-vuotias Lori, erittäin aggressiivinen 10-vuotias Tomaso, joka on omin silmin nähnyt isänsä murhattavan sekä ujo 12-vuotias Claudia, joka on raskaana. Kirjassa seurataan tämän Haydenin luokan lukuvuotta edistyksineen ja takapakkeineen sekä riemun ja surun hetkineen. Välillä kurkistetaan myös Haydenin omaan, henkilökohtaiseen elämään.

Kirjaa lukiessa tulee välillä surulliseksi siitä, kuinka ihmeessä jotkut aikuiset voivatkin olla niin julmia ja välinpitämättömiä puolustuskyvyttömiä lapsia kohtaan. Juuri niitä meistä kaikkein pienimpiä kohtaan, joita aikuisten tulisi suojella kaikelta pahalta. Toisaalta on ilo lukea, että on olemassa ihmisiä, jotka aidosti välittävät ja jaksavat uskoa ja rakastaa. Ja jotka myös tekevät asioille jotain, kaikkensa minkä voivat. Vielä on maailmassa hyvyyttäkin.

Haydenilta aiemmin luetut:
  • Tiikerin lapsi
  • Sähkökissa
  • Nukkelapsi
  • Hiljaisuuden lapset